уторак, 3. октобар 2017.

Emisija Prvi korak - Dvojezična deca (video)

"Moje dijete od treće godine polako usvaja engleski jezik. Treba li da se zabrinem? Zašto neki logopedi i profesori stranih jezika imaju oprečna mišljenja o ranoj dvojezičnosti? Ovo su samo neka od pitanja koja su nam postavili roditelji u želji da jednu od naših priča posvetimo o ovoj temi. Donosimo odgovore."




3 коментара:

  1. Moje dete je počelo usvajati engleski jezik kao maternji, gledajući kanal sa crtanim filmovima, na engleskom. Vidim, ljudi se čude tome, mnogi čak i negoduju jer kažu koliko on to onda vremena provodi pred TV-om kada je usvojio engleski kao maternji ili kako je to uopšte moguće, jer ko mu objašnjava rečenice? Jednostavno, dete povezuje sliku i ton, logički razmišlja, povezuje i sve to uklapa u jednu celinu. On ne brka dva jezika, srpski i engleski, niti slabo govori srpski zbog uticaja engleskog. Pritom, moram da naglasim da je kasno progovorio, da je skloniji brojevima, matematici, nego jeziku. Npr.ćerka mi je propričala sa 6 meseci, sa osam je imala fond od 20-ak reči, sa godinu 50-ak, a sa 14 meseci je već uveliko pričala, sve! Njena sklonost ka jeziku je neverovatna, međutim, nije bila izložena stranom jeziku kao mala, nismo imali kablovsku, pa nije usvojila jezik na taj način, a mislim da bi i bolje od njega govorila. On ne govori mnogo ma engleskom, desi se da nas iznenadi kakvom rečenicom i uglavnom sa mnom komunicira o jelu, svakodnevnim aktivnostima, spavanju, o ljubavi (I love you, I love you to, I love you more, I love you even more) je recimo jučerašnji naš razgovor pred spavanje, gde je njegova rečenica poslednja. Njegove rečenice ponekad nisu gramatički ispravne, ali ponekad ima zanimljive zaključke - jumping je skakanje a jump je skočiti, rekao je juče. Na moj komentar - my child, rekao je, I'm not a child, I am a kid! Znači, on usvaja one reči koje čuje, pretpostavljam da se reč child ne pojavljuje toliko u crtaćima, kao kid...Razlikuje i jedninu od množine, pravilno je upotrebljava. Žao mi je što nisam toliko dobar poznavalac engleskog jezika, da više i bolje komuniciram sa njim, a nemam mogućnosti za privatne časove u školi jezika...No, nadam se da će on sam pronaći način da savlada engleski jezik, jer nikada nije kasno. Pozdrav od Ivane i Teodora iz Bečeja! :)

    ОдговориИзбриши
  2. Одговори
    1. Draga Ivana, tek sada videh Vaš komentar! Hvala puno na iscrpnom odgovoru. Da li želite da podelimo Vaše iskustvo u posebnom postu? Ne morate da imate odlične veštine engleskog da bi Vaše dete govorilo ovaj jezik. Evo kako: http://dvojezicnadeca.blogspot.ba/2015/10/prakticni-koraci-za-rano-usvajanje.html

      Избриши