недеља, 6. септембар 2015.

Kako odabrati školu stranih jezika?

Nije na odmet da ovde napomenemo da ćete školu stranih jezika, u pravnom smislu, teško pronaći. Većina "škola" su u stvari centri, udruženja, klubovi, itd. Razlog je jednostavan: registracija škole zahteva ispunjavanje uslova za rad koju retko koja ustanova neformalnog obrazovanja može da ispuni. Ovo, međutim, ne znači, da je nastava u njima nedelotvorna.

Roditelji su najčešće iznenađeni velikim razlikama u cenama kurseva. Pre nego što zaključite da li  je neka škola povoljna, ne zaboravite da proverite barem sledeće:

- da li su prostorije bezbedne i prilagođene deci.

- da li su predavači kvalifikovani profesori ciljanog jezika (neke škole angažuju  osobe koje su završile samo kurs jezika ili osobe koje su samo živele u zemlji gde je ciljani jezik maternji. Dobro znanje jezika ne znači da osoba zna to znanje da prenese. Setite se da, npr. mi  govorimo srpski jezik, ali da ga ne možemo predavati u školama ukoliko nismo profesori srpskog).

- broj dece u grupi

- koliko časova predviđa program (neke škole reklamiraju nisku cenu, a u stvari daju manje časova po kursu).

I ne očekujte čudo od bilo koje državne ili privatne škole. Jezik je nemoguće tečno govoriti uz dva časa nedeljno. Učenje u jednojezičnoj sredini će biti uspešno samo ukoliko je udruženo sa gledanjem crtanih i drugih filmova na engleskom i drugim lako dostupnim infomalnim sadržajima koji odgovaraju uzrastu deteta. 
Pročitajte i: Kako da dete nauči da „speluje" reči na engleskom jeziku?

Нема коментара:

Постави коментар