понедељак, 23. септембар 2019.

Vreme i prostor – strategija za usvajanje dva jezika u krugu porodice


Ukoliko želite da Vaše dete u ranom detinjstvu usvaja dva (ili više) jezika u krugu porodice, strategija „Vreme i prostor“ može biti za Vas.

Ova strategija (eng. Time and Space) je interesantna za roditelje koji tečno govore jezike koje žele da njihova deca usvajaju, kao i za one koji razumeju ciljani jezik ali ga ne govore tečno.

 „Vreme“ znači da roditelj u komunikaciji sa detetom koristi određeni deo dana, sedmice, meseca za određeni jezik. Primeri:

-          Koristite jedan jezik tokom dana, a drugi uveče.
-          Koristite jedan jezik radnim danom, a drugi vikendom.

 „Mesto“ znači da roditelj bira određeno mesto za određeni jezik. Za dete, ovo specifično mesto biće signal da je vreme da se prebaci na drugi jezik. Primeri:

-          Koristite jedan jezik kod kuće a drugi van kuće.
-          Koristite  određenu prostoriju u kući za određeni jezik.

Ova strategija omogućuje kontrolu vremena koje se posvećuje određenom jeziku. Izloženost jeziku je ključni faktor za uspešno usvajanje jezika. Ukoliko želite da dominatni jezik bude srpski, osigurajte ovu dominantnost najpre kvalitetnim svakodnevnim razgovorima sa decom na srpskom, uključivanjem deteta u društvo (npr. vrtići), čitanjem knjiga primerenih njihovom uzrastu, itd.



Roditelji koji ne govore tečno jezik koji žele da njihovo dete usvaja, na ove načine mogu da koriste jezik koji najbolje znaju da komuniciraju o komplikovanijim/delikatnijim temama, dok će drugi jezik koristiti za „lakše“ aktivnosti. Detetu će, u ovom slučaju, biti neophodni dodatni jezički izvori.



Нема коментара:

Постави коментар