понедељак, 7. септембар 2015.

Crtani filmovi za decu od 4 do 6 godina - 1.

Svetska zdravstvena organizacije u svojim Preporukama u vezi sa "dozvoljenim" vremenom pred ekranima za decu navodi  da deca iznad dve godine mogu biti izložena ekranima do sat vremena (bez kretanja) svaki dan: WHO Recommendations   

Iskustvo  pokazuje da deca najbolje usvajaju jezik preko zanimljivih i njima smislenih sadržaja. Stoga, crtani filmovi koji odgovaraju uzrastu deteta predstavljaju delotvoran materijal. Pored toga i ne manje važno, crtani filmovi su gotovo besplatan način usvajanja jezika.

Jedan od crtanih filmova sa puno epizoda za ovaj uzrast koji se lako može naći na internetu je Peppa Pig na engleskom jeziku. Kako lik Peppa Pig  ima oko  četiri godine, situacije i nedoumice u kojima se Pepa nalazi su dobro poznate detetu ovog uzrasta. Time je zagarantovana detetova pažnja, a jezik se usvaja "usput". Nakon izvesnog vremena bićete prijatno iznenađeni kada Vaše dete ne samo reči, nego i cele rečenice "prenese" iz crtanog filma u svoju realnost.

Epizode ovog crtanog serijala traju oko 6 minuta, tako da je lako kontrolisati ukupno vreme sedenja pred ekranom. Epizode se mogu puštati više puta pre nego što se pređe na novu ili nakon izvesnog broja odgledanih. Ukoliko  se detetu dopadne ovaj materijal, puštajte mu ga svakodnevno. Ne zaboravite da je IZLOŽENOST jeziku jedan od najbitnijih faktora za uspešno usvajanje jezika.

Napominjem da se ovaj materijal pokazao kao delotvornan za usvajanje jezika u slučaju mog deteta, koje je  pre svoje četvrte godine pratilo BabyTV i tako usvojilo osnove engleskog jezika. Dakle, ostaje da se utvrdi da li je delotvoran i kod dece koja nemaju takvu osnovu. Da ilustrujem to primerom: kada moje dete gleda crtani film na engleskom jeziku, na pitanje šta radi kaže da gleda crtani film. Njegov drugar, istog uzrasta ali samo sa znanjem nekoliko reči engleskog jezika, na isto pitanje odgovara da "uči engleski". U jednom ranijem postu  sam napomenula da deca, već u ovom uzrastu, učenje doživljavaju kao napor.

Peppa Pig postoji na više jezika, tako da ga naši ljudi u dijaspori mogu koristiti za usvajanje srpskog jezika.

Treba imati na umu da će ovaj crtani posebno biti interesantan devojčicama jer je i glavni lik ženskog pola. Posledajte post o crtanoj seriji gde je glavni lik dečak predškolskog uzrasta na: Crtani filmovi za decu od 4 do 6 godina - 2.

OPREZ: Preporuka za svakodnevno gledanje video sadržaja ne znači da bi dete trebalo dugo ostavljati ispred ekrana! 



Pročitajte i:
How to use Peppa Pig to promote Speech and Language Development
Petogodišnji dečak iz Republike Srpske govori engleski jezik koji najvećim delom usvaja preko crtanih filmova (video)
Zašto rana dvojezičnost?
Manje poznate prednosti bilingvizma
Mitovi o dvojezičnosti
Normalan jezički razvoj ili jezički poremećaj?
Kako odabrati školu stranih jezika
Razlika između usvajanja i učenja jezika
Zamke usvajanja jezika preko medija

Нема коментара:

Постави коментар