субота, 5. септембар 2015.

O autoru


Diplomirala sam na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu na Odseku za anglistiku. Stručno usavršavanje sam najpre obavila u Velikoj Britaniji, a zatim sam pohađala veliki broj stručnih seminara u Srbiji. Master studije sa prosekom 10,00 završila sam na Filološkom fakultetu Univeziteta u Banjoj Luci odbranivši tezu iz oblasti Metodika nastave engleskog jezika (zvanje: magistar engleskog jezika i književnosti). Dugogodišnje iskustvo u nastavi engleskog jezika stekla sam u okvirima formalnog (osnovna škola, gimnazija, srednja stručna škola, univerzitet), neformalnog (privatne škole stranih jezika) i informalnog obrazovanja u Srbiji i Republici Srpskoj (BiH). Pored neposrednog rada u nastavi, na poziv obrazovnih organizacija,  držim stručne seminare i obuku novih nastavnika engleskog jezika. Kroz ove seminare i obuku prošli su nastavnici dve privatne škole stranih jezika u Banjaluci. Majka sam  dvojezičnog desetogodišnjeg deteta (srpski - engleski). Živim i radim u Banjaluci.

Fokus mog interesovanja su rana dvojezičnost i rad na razvoju veštine govora kod odraslih "lažnih" početnika.

RANA DVOJEZIČNOST

Iako je dvojezičnost veoma rasprostranjen fenomen, na ovu temu ima iznenađujuće malo istraživanja, posebno u vezi sa usvajanjem drugog jezika u predškolskom dobu u jednojezičnoj sredini.  Stoga, definitivni odgovori na mnoga pitanja u ovoj oblasti još nisu dostupni. Ono što je, pak, definitivno naučno potvrđeno je da je rano detinjstvo optimalni period za usvajanje jezika, kako prvog tako i drugih.

Iako gotovo svako poznaje jednu ili više osoba koje su preko ekrana uspešno usvajale jezik u ranom detinjstvu, stručnjaci kategorično poriču ovu mogućnost tvrdeći da bez ljudskog kontakta nije moguće usvajati jezik. Svojim istraživanjem testiram hipotezu da deca mogu da postanu dvojezična u jednojezičnoj sredini putem odgovarajućih video sadržaja na jeziku koji nije jezik okruženje u kom žive. Ovde možete pogledati javno dostupan materijal: NAŠA DECA I CRTANI FILMOVI NA STRANIM JEZICIMA

Ukoliko imate dete predškolskog uzrasta koje je preko crtanih i drugih video sadržaja postalo dvojezično i želite da učestvujete u istraživanju, molim Vas da se javite na:  

engleskijezik.ups@gmail.com 


MOJA JAVNA PREDAVANJA I GOSTOVANJA U MEDIJIMA (LINK)


Нема коментара:

Постави коментар