субота, 14. март 2020.

ČETVRTI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE U REPUBLICI SRPSKOJ : Kako da pomognete detetu da bude spremno za diktat i druge pismene vežbe iz engleskog jezika (DRUGI deo)

Većina nastavnika engleskog jezika nerado ili u smanjenom obimu pismeno proverava znanje učenika u četvrtom razredu. Ipak, činjenica je da broj reči samo raste i da ukoliko ove godine ne savlada pisanje reči predviđenih za četvrti razred, Vaše dete biće u velikom zaostatku jer je broj reći u petom razredu znatno veći a pismene vežbe su neizbežne.

Najpre nekoliko napomena:


(2)    Ne postoji samo jedan metod za uspešno učenje kako se pišu reči.

(3)    Pismene provere podrazumevaju da učenik četvrtog razreda zna kako se pišu reči koje se nalaze u udžbeniku.
(4)    Učenici U ŠKOLI vežbaju pisanje reči rešavanjem zadataka iz Radne sveske i kroz zadatke koje nastavnik daje na tabli.  
(5)    Puna LISTA ENGLESKIH REČI I FRAZA ZA ČETVRTI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE U REPUBLICI SRPSKOJ koju bi učenici trebalo da znaju na kraju četvrtog razreda, odnosno pre polaska u peti razred je: http://dvojezicnadeca.blogspot.com/2019/10/lista-engleskih-reci-i-fraza-za-cetvrti.html


PREPORUČENI KORACI – „ŠKOLSKI“ PRISTUP

v  Imajte svesku u kojoj će dete vežbati samo engleski jezik.
v  Popišite reči iz lekcija i proverite koje reči Vaše dete:

a) zna bez dvoumljenja da napiše,
b) koje napiše tačno ali nesigurno,
c) koje pogrešno piše i
d) koje uopšte ne zna. 

v  U zavisnosti od stepena tačnosti pisanja reči, možete svakodnevno ili par puta sedmično detetu zadavati da napiše (prevede sa srpskog jezika) od 5 do 20 reči. Ukoliko dete solidno vlada pisanjem, možete reči kombinovati u rečenice za prevod.  Mnogi nastavnici se na ideju prevođenja u ovom razredu mršte, ali Vama roditeljima je to dozvoljeno😀

v  Reči koje dete bez razmišljanja tačno napiše ne morate testirati ponovo. Fokusirajte se najpre da one reči koje piše tačno ali nesigurno ili na one sa greškom u jednom slovu. Te reči će dete najbrže savladati i to će uticati na povećanje motivacije. Možete u ovoj fazi uključiti i par reči koje pogrešno piše.

v  Kad dete savlada kako se piše neka reč bez dvoumljenja, „izbacite“ tu reč iz provere i uključite je tek nakon nekoliko dana ili sedmica da vidite da li je zapamćena.

v  Neka dete gleda dok ispravljate greške. Pohvalite svaki trud i napredak ma koliko mali bio!

Naravno, ovo ne mora da bude dosadno! Ova vežba se može pretvoriti i u igru ukoliko imate vremena i za dodatnu kreativnost. Igre poput „slagalica“ i „vešanje“ mogu biti delotvorne i zabavne.
Нема коментара:

Постави коментар