среда, 16. октобар 2019.

ČETVRTI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE U REPUBLICI SRPSKOJ : Kako da pomognete detetu da bude spremno za diktat i druge pismene vežbe iz engleskog jezika (prvi deo)


Nastavni plan i program za engleski jezik u četvrtom razredu osnovne škole predviđa čitanje i pisanje kraćih tekstova.

Dosta roditelja dece koja nisu pre škole bila izložena engleskom jeziku i predmetnih nastavnika komentariše da deca četvrtog razreda nailaze na poprilične teškoće u čitanju i pisanju, koji se uvode nakon samo jedne školske godine rada (oko 74 školska časa) na razvijanju veština govora i slušanja.

(1)    Objasnite detetu da „Englezi nisu imali Vuka“ J i da uglavnom ne u pišu kao što govore. Često se ova informacija preskoči sa idejom da sva deca to znaju. Međutim, to često nije tako! Ovo je prilika i da se uvere zbog čega je srpska ćirilica tako posebna i značajna, a koliko je njihovim vršnjacima Englezima  teže da nauče da čitaju i pišu na svom jeziku J

(2)    Učenici u Republici Srpskoj u trećem razredu uče latinicu. Stoga, očekivano je da dosta učenika meša ćirilicu i latinicu u prvom polugodištu četvrtog razreda. Dakle, prvo proverite da li dete zna latinicu dobro. Posebno obratiti pažnju na (B, b, d, g, H, h, N, P). Neki nastavnici engleskog pišu na tabli poluštampana latinična slova, što je česta praksa na Zapadu. To ponekad zbunjuje učenike i ljuti učitelje i nastavnike srpskog jezika.

(3)    Engleski alfabet ima slova kojih nema u našoj latinici (Q, q, W, X, Y). Ukažite deci na njih.

(4)    Lična zamenica I (ja) se uvek piše velikim slovom - neka obrate pažnju na moguće načine pisanja slova I poput    
  
(5)    Možete početi rečima na engleskom koje se (skoro) pišu onako kako se izgovaraju i koje je dete verovatno negde ranije videlo: SPORT, STOP, FILM, SEVEN, TEN, BIG, DOG, RED, SUPER, OK, HELLO, I LOVE YOU, GAME, PLAY, WELCOME...





Нема коментара:

Постави коментар