уторак, 15. октобар 2019.

Uloga video materijala u usvajanju i učenju jezika

Često ćete čuti floskulu da je gledanje video materijala isključivo pasivna aktivnost. Naši internet portali 21. veka utrkuju se koji će više zaplašiti roditelje, pa mnogi panično ne dozvoljavaju deci da se približe ekranima. Iako razum kaže da je svako PRETERIVANJE u stvari štetno, to nije zaključak ni mnogih stručnjaka.

Kada žele da ojačaju svoj argument protiv tehnologija u ranom detinjstvu, mnogi se  pozivaju na Preporuke Svetske zdravstvene organizacije u vezi sa "dozvoljenim" vremenom pred ekranima za decu. To ne bi bio problem, kada bi se prenosilo ono što tamo piše. A piše da deca iznad dve godine mogu biti izložena ekranima bez fizičke aktivnosti do sat vremena svaki dan (dakle, uz fizičku aktivnost pri gledanju i nešto duže): WHO Recommendations  

Iako gotovo svako poznaje jednu ili više osoba koje su preko ekrana "progovorile" drugi jezik, stručnjaci kategorično poriču ovu mogućnost tvrdeći da bez ljudskog kontakta nije moguće usvajati druge jezike. Zanimljivo je da su oni insistiraju da to nije moguće i pored sve više dokaza za suprotno, imaju i te kako dobar finansijski razlog da brane svoje tvrdnje. Ako bi se pokazalo da se preko ekrana, gotovo besplatno, može usvajati jezik, kome bi to bilo u interesu?

Postoji sve više indicija da su crtani filmovi na englesko jeziku, uz kontrolu vremena pred ekranom, prilagođeni uzrastu deteta,  delotvoran materijal za usvajanje jezika kod naše dece. Pogedajte : NAŠA DECA I CRTANI FILMOVI NA STRANIM JEZICIMA 
( Da li se sećate koliko je žena i devojčica "propričalo" španski nakon praćenja serija na španskom?-:) 
Ip
U ovom videu, višetruko nagrađivani autor udžbenika i "teacher trainer" objašnjava zbog čega je video materijal veoma delotvorno sredstvo za učenje/usvajanje jezika.
S obzirom na to da dok gledamo mi istovremeno i slušamo, video materijal prenosi dosta informacija brzo. Posebno je važno to što video materijal može da utiče na neurone ogledala (mirror neurons) da aktiviraju emocije, što onima koji usvajaju ili uče jezik daje osećaj povezanosti sa sadržajem.

Нема коментара:

Постави коментар