уторак, 1. октобар 2019.

Evropska noć istraživača 2019: Neka Vaše dijete bude dvojezično uz Vas!



U okviru Noći istraživača 2019. godine održana je radionica "Neka Vaše dijete bude dvojezično uz Vas". 
Radionica je namijenjena sadašnjim i budućim roditeljima (tetkama, bakama, dekama, ujacima…) djece predškolskog uzrasta, sa fokusom na aktivnosti sa djecom do četiri godine.
Milena Mićić, magistar engleskog jezika i majka dvojezičnog djeteta, demonstrirala je kako se svakodnevne aktivnosti i igra mogu iskoristiti za razvoj vještina govora i slušanja maternjeg i engleskog jezika.
Ručak, šetnja, igra autićima i lutkama, oblačenje, kupanje mogu poslužiti kao autentičan kontekst u kom će dijete spontano usvajati jezike i tako uspostavljati još dublju vezu sa roditeljima.
Uz praktične savjete i konkretne aktivnosti, mogli ste informisati zbog čega je veoma važno da pričate puno bebama prije nego što progovore, u kakvoj su vezi pasirana hrana i fina motorika sa razvojem govora, o prednostima koje imaju dvojezična djeca, kao i o „mitovima“ o ranoj dvojezičnosti (nenaučni stavovi o neophodnosti stabilne osnove maternjeg jezika prije izlaganja drugom jeziku, o nemogućnosti razlikovanja jezika u ranom djetinjstvu, o ranoj dvojezičnosti kao uzroku jezičkih poremećaja, itd).

Нема коментара:

Постави коментар